Hengityssuojainten tyypit
Kun työskentelet höyryjen, hiukkasten ja vaarallisten aineiden kanssa, on tärkeää, että käytät suojamaskia, jota kutsutaan myös hengityssuojaimeksi. Näin valitset oikean.
Hengityssuojaimia on kolmea tyyppiä:
Suodattavat hengityssuojaimet
Kutsutaan myös lyhytaikaisiksi maskeiksi. Laajimmin käytetyt hengityssuojaimet – saatavana sekä uloshengitysventtiileillä varustettuina että ilman.
HUOMAUTUS: Tämäntyyppisiä maskeja saa käyttää enintään kolme tuntia päivässä. Tähän luokkaan kuuluu kolmentyyppisiä hengityssuojaimia:
-
"Kasvomaskisuodattimet" (kutsutaan myös kuppimaskeiksi, pölymaskeiksi tai kertakäyttöisiksi maskeiksi) peittävät nenän ja suun.
-
"Puolimaskisuodattimet", joissa on kiinteät tai vaihdettavat suodattimet ja jotka peittävät nenän ja suun.
-
"Täysmaskisuodattimet", joissa on vaihdettavat suodattimet ja jotka peittävät nenän, suun ja silmät.
Moottoroidut hengityssuojaimet
Kutsutaan myös "turboyksiköiksi" akkukäyttöisen moottorin takia, joka puhaltaa ilmaa hengityssuojaimeen yhden tai useamman suodattimen läpi (huomaa, että laite puhdistaa ilman, mutta ei tuota happea). Turboyksikkö yhdistetään koko- tai puolimaskiin, huppuun tai päähineeseen, jossa on tiukasti sopiva visiiri.
HUOMAUTUS: tätä tyyppiä voi käyttää yli kolme tuntia päivässä.
Ilmaa syöttävät hengityssuojaimet (SAR)
Tätä laitetta käytetään epäpuhtauksien poistamiseen työpaikoilla, joissa ei ole happea eikä suodattimia. On käytettävä myös silloin, kun epäpuhtauspitoisuudet ovat suuremmat kuin mitä suodattimille on tarkoitettu. Paineilmaletkuhengityslaitteet yhdistetään koko- tai puolimaskiin, huppuun tai päähineeseen, jossa on tiukasti sopiva visiiri.
HUOMAUTUS: tätä tyyppiä voi käyttää yli kolme tuntia päivässä.
Tietyntyyppisiin tehtäviin sovelletaan erityisiä sääntelyvaatimuksia (esimerkiksi lietesiilojen kanssa työskenteleminen). Nämä tehtävät edellyttävät ilmaa syöttävien hengityssuojainten (SAR) käyttämistä.