Kuulosuojaimet: tärkeää tietoa

Tanskan työpaikoilla vuosittain saadut melun aiheuttamat yli 1500 kuulonmenetystapausta ovat todiste tarpeesta ottaa kuulosuojaimet vakavasti. Kuulovaurio voi vaikuttaa yleiseen elämänlaatuusi.

 

Kuulosuojaimia on saatavana useita malleja, ja ne voivat olla joko korvatulpat tai kuulokkeet. Tässä on lyhyt opas, miten valita oikea kuulosuojain:

1. Tunne melutaso

Melua/ääntä mitataan yksikköinä, joita kutsutaan desibeleiksi (dB). Työpaikallasi on velvollisuus mitata melutaso, mutta voit myös ottaa tavaksi mitata sen itse. On olemassa useita erilaisia melunmittaussovelluksia, joita voit ladata puhelimeesi, kuten Sound Meter, Sound Master tai Noise Exposure.

 

2. Lue kuulosuojaimiesi SNR-arvo

SNR-arvo (yksinkertaistettu melutason vähennys) on kuulosuojaimen yleisen melun vaimenemisen (vähentämisen) mittari. Itse kuulosuojaimeen tai sen pakkaukseen on painettu SNR-arvo.

 

3. Vähennä SNR-arvo melutasosta

Kun työpaikan melu on mitattu, kuulosuojaimen SNR-arvo voidaan vähentää mittauksesta. Melutason on alennuttava arvoon 70–75 dB, jotta kuulosuojaimet vähentävät melua riittävästi. Kuulosuojaimia on käytettävä, kun melutaso on vähintään 85 dB(A).
Katso tämä esimerkki:

  • Melutaso moottorisahasta: 109 dB
  • Kuulosuojaimen äänenvaimennus (SNR): –34 dB
  • Melu, jolle korva altistuu = 75 dB

4. Tarkista kuulosuojaimen muut ominaisuudet

SNR-arvo on tärkeä. Mutta kuulosuojaimissa voi olla muita etuja, jotka vaikuttavat valintaasi. Haluat ehkä ottaa huomioon kuulosuojaimen painon, käyttömukavuuden ja puhdistuksen helppouden. Tai ehkä tarvitset integroitua radio- tai AUX-tuloa? Tutustu markkinoihin, jotta voit verrata tuotteita.

Back to Top