Putoamissuojaus: tärkeää tietoa

Euroopassa tapahtuu keskimäärin yksi putoamisonnettomuus minuutissa. Siksi korkeuksissa tai syvyyksissä työskenneltäessä on oltava aina varovainen. Esimerkiksi katolla, rakennustelineellä tai kaivossa on käytettävä putoamissuojaimia.

 

Miksi putoamissuojaimia käytetään?
Putoamissuojaimet luokitellaan luokkaan III – henkilönsuojaimet kuolemaan johtavia tai vakavia ja korjaamattomia vaaroja vastaan. Putoamissuojainten tarkoituksena on...

 

  • pysäyttää putoaminen
  • ehkäistä putoamista
  • laskea tai nostaa ihmisiä – esimerkiksi siiloissa tai kaivoissa

 

Putoamissuojaimia on käytettävä, jos työtä ei muuten voi suunnitella ja toteuttaa yleisestä turvallisuudesta huolehtien, kuten kiskojen, rakennustelineiden tai matkustajanostinten kanssa.

Putoamissuojauksen 10 käskyä

Tutustu putoamissuojaimia koskeviin EN-standardeihin

 

Putoamissuojaus koostuu kolmesta osasta (putoamissuojauksen perusteet)

Putoamissuojausjärjestelmä koostuu kiinnityspisteestä, kokovaljaasta ja kytkentälaitteesta. Putoamissuojajärjestelmäsi ei toimi, jos jokin sen osista puuttuu.

 

  • Kiinnityspiste
  • Kokovaljas
  • Kytkentälaite


Nämä kolme K:ta (kiinnityspiste, kokovaljas ja kytkentälaite) ovat putoamissuojauksen ydin.


Lue lisää putoamissuojauksen perusteista

 

putoamissuojauksen kiinnityspiste

The anchorage is a connection point for the connection device. It must be a secure fastening and be able to withstand at least a drag of 1,200 kg. (12 kN). Kiinnityspisteitä on I-palkeissa, rakennustelineissä ja muissa kiinteissä tai väliaikaisissa rakenteissa. Pysyviä kiinnityspisteitä ovat esimerkiksi silmukkapultit, vaakasuuntaiset johdinjärjestelmät sekä vaakasuuntaiset kiskojärjestelmät. 


Väliaikaisia kiinnityspisteitä ovat esimerkiksi kudottujen hihnojen tai kaapelien kiinnityssilmukat.
Kiinnityspisteen on mahdollisuuksien mukaan oltava pystysuorassa käyttäjän yläpuolella. Kiinnityspisteeltä ei saa siirtyä yli 30 asteen kulmassa, koska heilurin heilahdusvaara on suuri, mikä voi aiheuttaa suuria vaurioita.

Putoamissuojainten testaaminen ENNEN käyttöä

 

Putoamissuojauksen kokovaljas
Runkoa käytetään käyttäjän pitelemiseen ja turvalliseen sieppaamiseen ennen pudotusta, sen aikana ja sen jälkeen. Valjasmalleja on monia ja on tärkeää, että valittu valjas säädetään käyttäjälle sopivaksi.

Katso OX-ON-kokovaljaiden valikoima 

 

Putoamissuojauksen kytkentälaite

Liitäntälaitteita käytetään rungon ja kiinnityspisteiden välillä, ja niitä on saatavana eri muodoissa:

  • Köysitarrain: enintään 2 metriä putoamissuojaimella
  • Väkipyörä: sisäänvedettävällä köydellä ja integroidulla putoamissuojaimella.
  • Putoamisenestoköysi: putoamissuojausjärjestelmä, jonka avulla käyttäjät voivat työskennellä vaarallisella alueella. Köysi ottaa käyttäjän kiinni, jos tämä putoaa (putoamissuojaimen kanssa).
  • Ohjenuora: järjestelmä, joka tukee käyttäjää ja estää samalla käyttäjää pääsemästä vaaralliselle alueelle (ei putoamissuojain).

Katso OX-ON-kytkentälaitteiden valikoima

Back to Top