Noise exposure - Display Name: Melualtistus

Sekä melutaso että melun kesto määräävät, vaurioituuko kuulo.

 

Melun mittaus

Melutaso mitataan desibeleinä (dB). Ihmiskorvalla ei ole samaa herkkyyttä syville äänille kuin korkeille äänille. Meidän on kompensoitava tätä melua mitattaessa. Tämä tapahtuu ns. A-suodattimen (A) avulla. Siksi mittayksikkö tunnetaan myös nimellä dB(A).

Melun tarkka mittaaminen vaatii ammattimaisia laitteita. Mutta voit ladata ilmaisia melunmittaussovelluksia matkapuhelimeesi. Sovellukset eivät mittaa dB:tä tarkasti, mutta ne voivat silti antaa osviittaa melunlähteistä ja meluisimmista paikoista.

Jos altistus ylittää 85 dB, käytä aina korvakuulokkeita tai korvatulppia. Jos työntekijänä altistut yli 80 dB:n melulle, yrityksen on katettava vaadittujen kuulosuojaimien kustannukset (vertailun vuoksi: toimiston melutaso on välillä 65–70 dB).

Täältä näet esimerkkejä jokapäiväisen elämän normaalin melun sekä teollisuuden melun dB-arvoista:

Kuinka melu vaikuttaa sinuun?

Kuulosuojainlaitteen ei pitäisi vähentää melua niin paljon kuin mahdollista, mutta riittävästi. Äänitaso 70–75 dB antaa käyttäjän olla yhteydessä ympärilläsi oleviin ihmisiin ja kuulla myös esimerkiksi varoitussignaaleja. 

Äänenvoimakkuuden lisäys 3 dB vastaa äänenpaineen kaksinkertaistumista. Tämä tarkoittaa, että 3 dB:n lisäyksellä sama korvakuormitus saavutetaan puolessa ajassa:

  • 85 dB(A) 8 tunnin ajan

  • 88 dB(A) 4 tunnin ajan

  • 91 dB(A) 2 tunnin ajan

  • 94 dB(A) 1 tunnin ajan

  • 97 dB(A) 30 minuutin ajan

  • 100 dB(A) 15 minuutin ajan

Back to Top