Kromi(VI)-yhdisteet nahkakäsineissä

Nahka on luonnontuote, joka hajoaa nopeasti ilman säilöntäaineita. Ainakin 80 % kaikesta nahasta kromiparkitaan, koska näin päästään parhaisiin tuloksiin lujuuden, kestävyyden ja hinnan suhteen.


Nahasta tehdään säilyvää parkitsemalla, ja useimmiten parkitsemiseen käytetään kromi(III)-yhdisteitä. Kromi(III)-yhdisteitä ei katsota vaarallisiksi, mutta kemiallisen prosessin aikana ne voivat muuntua kromi(VI)-yhdisteiksi, joiden epäillään olevan haitallisia terveydelle. Tämä voi tapahtua pitkänkin aikaa käsineen valmistuksen jälkeen valon vaikutuksesta tai lämpötilan tai ilmankosteuden muuttuessa.

 

Kromi(VI)-yhdisteiden kielto

Tanskan parlamentti kielsi kromi(VI)-yhdisteiden käytön vuonna 2015. Kielto perustuu kuitenkin siihen, että parkitsemisprosessissa on mahdollista estää kromi(VI)-yhdisteiden muodostuminen. Tämä edellyttää, että koko parkitsemisprosessi tapahtuu suljetussa ja kontrolloidussa ympäristössä, mikä ei päde suurimpaan osaan maailmalla myytyä nahkaa. Tästä syystä kromi(VI)-yhdisteiden esiintymistä nahkatuotteissa – käsineet mukaan lukien – ei voida poissulkea.

 

Kromiallergia

Kromia ei katsota vaaralliseksi aineeksi, mutta osa ihmisistä on allergisia kromille eikä siksi siedä sitä missään muodossa. Heidän tulisi kokonaan välttää kromiparkittuja nahkahansikkaita. Varmuuden kromittomuudesta saat ostamalla käsineet, joissa on tämä merkintä

 

Parkitseminen lanoliinilla – ympäristöä säästävä ja allergisoimaton

Lanoliini on lampaan villasta uutettu rasva, joten se on luonnontuote. Lanoliinin käyttö parkitsemisessa on hyvä vaihtoehto, koska parkitsemisprosessissa käytetään vain kasviöljyjä. Näin vältytään kromiongelmalta ja samalla otetaan ympäristö huomioon.

OX-ONin ECO-sarjaan kuuluu viidenlaisia lanoliiniparkittuja nahkahansikkaita.

Jos haluat välttää nahkahansikkaiden käyttöä kokonaan, valitse keinonahasta tai muusta synteettisestä materiaalista valmistetut käsineet.

 

Back to Top